Periodontitt

Tannløsning kommer som regel av tannkjøttssykdommen periodontitt. Det er en betennelsessykdom som i første rekke rammer det vevet som holder tannen fast. I Norge i dag rammes hver tiende person av periodontitt.
Tanken på at tennene dine kan løsne er antageligvis helt ufattelig, men faktum er at hver tiende person i Norge i dag rammes av tannløsningssykdom som kalles periodontitt på fagspråket. Periodontitt er vanligvis et langsomt voksende problem. Om du ikke får behandling kan det ta mange år før en tann eller tenner går tapt. Ofte kommer de alvorlige symptomene først i sluttfasen i form av hevelse, verking og løse tenner.

Tegn på periodontitt

Følgende tegn kan tyde på begynnende tannløsningssykdom: (Vær oppmerksom på at tannløsningssykdommer ikke alltid gir symptomer.)
• Lettblødende og ømt tannkjøtt
• Tennene kjennes løse
• Tannkjøttet mellom tennene forandres
• Stadig dårlig ånde
• Vedvarende hovent tannkjøtt

Tannsten, dårlig munnhygiene, røyking, stress, graviditet, arvelige faktorer og visse sykdommer som f.eks. diabetes og hjertesykdom er faktorer som fremskynder utviklingen.
Friskt tannkjøtt blør ikke

En frisk tann har ben som dekker nesten hele roten. Mikroskopiske små tråder fester roten til kjevebenben og tannkjøtt. Tannkjøttet beskytter den følsomme overgangen til benet. Tannkjøtt som er friskt blør ikke ved rengjøring f.eks. med tanntråd, interdentalkoster eller tannstikker. Om bakteriebelegg (plakk) får ligge igjen rundt tennene kan tannkjøttet bli betent. Da får det en mørkere farge, blør lettere, er ømt og klemmer ikke like godt rundt tannen.

Tannstein - en trussel

Plakk er det tynne laget av bakterier og matrester som hele tiden dannes i munnen. Ved hjelp av en god rengjøringsteknikk kan du ta bort plakket selv. Sammen med kalk i spyttet kan plakk som ikke har blitt fjernet danne tannstein. For å fjerne tannstein kreves profesjonell tannrengjøing av en tannlege eller tannpleier. Gammelt plakk og tannstein kan spre seg fra den synlige tannkronen og ned i tannkjøttslommen mellom tannkjøttet og tannens øvre del. Tannstein kan også dannes lenger ned i lommen. Noen av bakteriene i plakket/ tannsteinen irriterer vevet rundt tannen. Dette vevet forsvarer seg med en betennelsesreaksjon, kroppens naturlige forsvar mot bakteriene og deres gifter. I blant bryter denne betennelsen (inflammasjonen) ned også tannens feste i kjevebenet. Benet rundt tennene trekker seg da sakte tilbake og mer tannfeste forsvinner. Sakte blir nå lommen rundt tannen dypere - en ond sirkel har startet. Det finnes nå plass for mer tannstein og flere bakterier. I sluttfasen, når nesten alt ben rundt tannen har forsvunnet, blir tannen løsere. Betennelsen er nå omfattende og vanligvis oppstår hevelse og verking. En ubehandlet tann med dype lommer betraktes snart som et fremmedlegeme av kroppen. Etterhvert støtes tannen ut og løsner. Tannkjøttet kan da vokse over hullet der tannen var og infeksjonen forsvinner. Men - en tann har gått tapt.

Behandling av periodontitt

Å gå til regelmessig undersøkelse er svært viktig for å opprettholde en god munnhygiene. Fortell alltid tannlegen/tannpleieren hvis du har eller har hatt uvanlige munnrelaterte symptomer mellom kontrollene. Behandlingen tar først og fremst sikte på og stoppe utviklingen av sykdommen. Du vil få individuell informasjon om din sykdom og framtidsutsikter. Det er viktig at du forstår hvilke muligheter du har, for det er faktisk du som kan gjøre den viktigste jobben for å beholde tennene dine. Fjerning av tannstein innebærer at man tar bort plakk for å minske, forebygge og behandle tannkjøttproblemer. Det bør bare gjøres av tannleger eller tannpleiere. Hvis du har gingivitt (betennelse i tannkjøttet), kan tannlegen eller tannpleieren rengjøre tennene dine grundig med en tannsteinskrape og børste tennene med grovkornet tannkrem. Hvis tannkjøttproblemene har utviklet seg til periodontitt, kan det være nødvendig med mer omfattende skraping for å fjerne plakk og tannstein fra tannkjøttlommene som har oppstått. Dette kan kreve flere besøk hos tannlegen eller tannpleieren. Det kan være nødvendig å bedøve tannkjøttet før skrapingen, og det kan føles litt ubehagelig etterpå. Tannlegen eller tannpleieren vil sjekke størrelsen på tannkjøttlommene i løpet av de neste månedene for å sikre at behandlingen har lyktes, og at periodontitten ikke blir verre. Hvis periodontitten er alvorligere, kan tannkjøttlommene bli så dype at tannlegen eller tannpleieren ikke kan rense dem med vanlig tannsteinfjerning. Det kan bli nødvendig med tannkjøttkirurgi. Tannlegen kan henvise deg til en periodontist, en tannlege som spesialiserer seg på behandling av periodontitt. Han eller hun utfører mer omfattende og dypere tannsteinfjerning og gjør andre korrigeringer.
Kontakt oss
 

ÅPNINGSTIDER
Man - fre: 07:30 - 16:00  (Telefontid: 08:00-15:30)

Kveldstimer etter avtale.

TIMEBESTILLING / AVBESTILLING
Timebestilling, endring og avbestilling må gjøres per telefon.

 

Tønsberg Tannhelse AS
Grev Wedelsgate 10, 3111 Tønsberg
Fax:  33 37 98 19
E-post: post@tannhelse.no

 
Ris eller ros? Da vil gjerne høre fra deg!
Skriv en anmeldelse på Google